Zaklęcie, które odpędza ciemność

"A Spell to Ward Off the Darkness" w części filmowej tegorocznego FONOMO. Opowieść magiczna i z pewnością wyjątkowa.

"A Spell to Ward Off the Darkness"
reż. Ben Rivers, Ben Russell / Francja, Niemcy, Estonia 2012, 98'


Idylla komuny na estońskiej wyspie Vormsi. Samotnia w fińskiej puszczy. Trans podczas metalowego koncertu w Norwegii. Anonimowy bohater A Spell to Ward Off the Darkness (w tej roli muzyk-artysta Robert AA Lowe, znany jako Lichens) szuka odosobnienia na antypodach kapitalistycznej Europy. Jego pozbawiona słów podróż jest jak tytułowe zaklęcie, wyzwalające z sideł współczesności. Mężczyzna porzuca teatr życia codziennego – dach nad głową, posthipisowką wspólnotę, której członkowie nie mogą już żyć bez laptopów, i język, który zastępuje rytualnym krzykiem na scenie. Ben Rivers i Ben Russell, dwaj nomadzi filmu eksperymentalnego, w swoim pierwszym pełnometrażowym projekcie sondują możliwość zaistnienia Waldenowskiej utopii w XXI wieku. Między uporczywą ciszą a oczyszczającym hałasem, w długich hipnotyzujących ujęciach (zarejestrowanych na taśmie 16 mm) znaleźli klucz do kondycji dzisiejszego eremity. A Spell to Ward Off the Darkness, fascynujące połączenie dokumentalnej etnografii z kinem wizyjnym, przywodzi na myśl pamiętne dzieło Chrisa Markera Sans soleil. (Mariusz Mikliński)

Ben Russell
Amerykański twórca filmów eksperymentalnych, kurator, podróżnik i artysta wizualny. Urodził się w 1976 r. w USA, ukończył wydział sztuki i semiotyki na Brown University w Providence, gdzie przez lata prowadził niszowe kino. Swoje krótkie metraże, prezentowane pod wspólnym tytułem The Psychoacoustic Geographers, pokazywał w wielu europejskich miastach. W 2009 roku zdobył rozgłos dzięki długometrażowemu debiutowi Let Each One Go Where He May, który nakręcił w Surinamie w ramach grantu Fundacji Guggenheima. Interesuje się współczesnymi rytuałami i językiem kina. Prace Russella można było zobaczyć m.in. w Museum of Modern Art w Nowym Jorku i na wielu festiwalach.

Filmografia:
2009  Let Each One Go Where He May
2011  Trypps #7 (Badlands, kr.m.)
2011  River Rites (kr.m.)
2013  Let Us Persevere in What We Have Resolved Before We Forget (kr.m.)

Ben Rivers
Filmowiec i artysta, urodzony w 1972 r. w Somerset w Anglii. Studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Falmouth – po porzuceniu wydziału rzeźby skupił się na fotografii i filmach w formacie 8 mm. Przez dekadę prowadził awangardowe kino w Brighton, gdzie w 2006 r., podczas jednego z seansów, poznał reżysera Bena Russella. W ramach projektu We Can Not Exist in This World Alone wspólnie prezentowali swoje filmy m.in. w Australii i Nowej Zelandii. Instalacje i krótkie formy filmowe Riversa – m.in. Ah, Liberty! czy Slow Action – wielokrotnie pokazywane były w galeriach i na międzynarodowych festiwalach. Jego pełnometrażowy debiut Dwa lata nad morzem w 2011 r. zdobył Nagrodę FIPRESCI w sekcji Orizzonti na MFF w Wenecji.

Filmografia:
2006  This Is My Land (kr.m.)
2008  Ah, Liberty! (kr.m.)
2009  I Know Where I'm Going (kr.m.)
2011  Slow Action (kr.m.)
2011  Dwa lata nad morzem / Two Years at Sea



A SPELL TO WARD OFF THE DARKNESS (TRAILER) from Ben Russell on Vimeo.